3069777903347845
top of page

27. november

CECILIE HELLESTVEIT
OG JØRN SIMEN ØVERLI

En høyaktuell kombinasjon av analyse, refleksjoner, poesi og musikk. Et foredrag om krigen Ukraina/Russland sett gjennom sanger av Vladimir Vysotskij i Jørn Simens gjendiktninger.

Cecilie Hellestveit er en av landets fremste konfliktforskere og skriver innsiktsfulle bøker om dagens kriger og er kjent fra TV, radio og i aviser. Hun er russisk-talende og har nylig skrevet bok om Ukraina-krigen og en internasjonal rapport om deportasjon av barn under krigen, og har besøkt både Russland og Ukraina etter invasjonskrigen i 2022. Hun reiser snart igjen til fronten som internasjonal ekspert utnevnt av statene i OSSE (Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa) for en internasjonal undersøkelseskommisjon om ukrainske sivile i russisk krigsfangenskap.

Vladimir Vysotskij er en sentral og viktig skikkelse i begge land og sangene hans viser stadig sin endringskraft i de to landene under skiftende regimer. Sangene synges på ukrainsk og russisk i tilfluktsrommene i Ukraina i dag. De har alltid vært og kommer alltid til å være de opposisjonelles sanger selv om Putin nå har beordret tekstene omskrevet så de passer i hans krigspropaganda.

Jørn Simen Øverli har vunnet Spellemann - og mange andre priser for sine gjendiktninger om Vysotskij og kjenner familien og en rekke personer som var sentrale i Vysotskijs liv. Han står for musikk, Hellestveit står for analysene, og begge samtaler om sin langvarige interesse for Vysotskij (1938-1980) – som var halvt russisk, halvt ukrainsk, og av jødisk opphav. Ikke minst om hans rolle som en oppviglersk folkelig stemme i et totalitært og undertrykket samfunn. Cecilie synger med på russisk på refrenger og på spektakulære fraser.

Mange temaer blir berørt; mannsidealer, kvinnesyn, språkenes betydning, stridsdyktige sønner, krigens folkerett, korrupsjon i begge land, sannhet og løgn, villedende nyheter og mye mer.

Vi prøver å nærme oss tematikken med kunstneriske virkemidler som treffer folk på en litt annen måte en saklig, litt tørt foredrag eller bare en sangopplevelse av underholdende karakter.

Konseptet søker å skape en bro mellom vår fredelige norske virkelighet, Russlands krig mot vår nære nabo Ukraina, vårt eget demokrati under økt press og det sivile motet og motstandskraften som en kunstner som Vysotskij representerer. Det er også ment å gi et tilbud til krigsflyktninger i
Norge – både fra Ukraina og Russland.

CECILIE HELLESTVEIT 
OG JØRN SIMEN ØVERLI

Ordinær: 300 kr (+gebyr)
Student/honnør: 250 kr (+gebyr)
Dørene åpner 18:00, konserten starter 19:30.

Josefine Visescene
Josefines gate 16
0351 Oslo

gina%20JOSEFINE%20text_edited.png
bottom of page