Paus&Paus v/

Augestad og Nynorsk Messingkvintett

Tora Augestad og NyNorsk Messingkvintett presenterer helt nye sangtekster av Ole Paus i et burlesk konsertprogram med ny musikk av Marcus Paus og Daniel Kjellesvik.  

Tora Augestad, mezzosopran

NyNorsk Messingkvintett

Ole Paus, tekstforfatter

Marcus Paus, komponist

Daniel Weiseth Kjellesvik, komponist

Døren åpner 19:00, konserten starter 20:30.

OBS: legg merke til at billettene er unummererte, så det er førstemann til mølla for sitteplass.

EN ARTIG HISTORIE

Marcus Paus, lagde for noen år siden nye melodier til Leonard Cohens tekster og hadde fått klarsignal fra rettighetshaverne til å gjøre det. Etter en vellykket urframføring i Kulturkirken Jacob kom det plutselig kontrabeskjed.

Tillatelsen var trukket tilbake! 

 

Der sto de med et knippe flotte sanger som de ikke kunne bruke!

 

Da trådde Ole Paus til. I løpet av kort tid laget han helt nye norske tekster til sønnens melodier. Tekstene har ingenting med Cohens tekster å gjøre. Marcus sier de har et mørkt univers; de er undergangspregete, sinna, avskjedspregete og morsomme.

 

Marcus Paus’ verk "Ingenting forsvinner," med nye tekster av Ole Paus, er like deler gravskrift, bekjennelse, bønn og trussel.
Daniel Kjellesviks verk «Det er over» tar for seg flere av Ole Paus’ kjente sanger, blant annet Damen i dalen, Merkelige Mira og Bror. Ved å sette disse tekste
ne inn i et musikalsk landskap som spenner fra fritonal samtidsmusikk til barokk og opera, åpnes det for helt nye tolkningsrom.

Fra sakrale messinghymner til vulgær cabaret-musikk, fra humoristiske resitativer til mørk og alvorsstemt skjønnsang. Opplev Tora Augestad og NyNorsk Messingkvintett formidle Ole Paus’ tekster slik du aldri før har hørt dem!

NyNorsk Messingkvintett satser på ny musikk og sjangeroverskridende prosjekter, og har siden debuten i 2016 urfremført 18 verk av komponister som Therese Birkelund Ulvo, Marcus Paus og Nils Henrik Asheim. Gjennom samarbeid med artister som Tora Augestad, organist Anders Eidsten Dahl, skuespiller Ivar Nergaard og kontratenor Sean Bell har de på kort tid skapt seg et repertoar med et variert og særegent lydbilde. Ensemblet har gjestet Only Connect, BrassWind, Egil Hovland-festivalen og Bergen Kirkeautunnale og spiller i 2019 inn debutplaten Asheim: works for brass på LAWO Classics.

Tora Augestad er en allsidig sanger – fleksibel, presis, scenisk overbevisende og med en uvanlig personlighet. Augestad vier seg til repertoar fra det 20. og 21. århundre og behersker et stort spenn av uttrykk. Hun bestiller jevnlig nye verk, bla. den feministiske kammeroperaen Adam & Eve - a divine comedy av Cecilie Ore som ble urfremført premiere under Festspillene i Bergen. Augestad synger jevnlig med orkestre og Ensembler over hele verden, blant andre Bergen og Oslo-Filharmonien, Ensemble Modern og Klangforum Wien. I 2004 etablerte hun ensemblet Music for a while som er kjent for sin sjangeroverskridende kammermusikk. Høsten 2018 kom Augestad sin portrettplate med Oslo Philharmonien ut; Portraying Passion, som ble bejublet av pressen. Tora Augestad ble tildelt prisen for Årets utøver 2018 av Norsk Komponistforening. 

 

 

Marcus Paus er en av sin generasjons mest profilerte komponister. Hans verkliste omfatter kammermusikk, solostykker, kor- og vokalmusikk, konserter og andre orkesterverker, en symfoni og flere operaer, foruten teater- og filmmusikk. Paus er en eklektisk komponist, men hans verker kjennetegnes gjerne av en egen mørk, lyrisk signatur. Internasjonalt har hans musikk høstet anerkjennelse for sin uttrykksfullhet og håndverksmessige virtuositet.

Flere av Paus’ sentrale verker finnes innspilt, bl.a Hate Songs med Tora Augestad, Oslofilharmonien & Christian Eggen («Portraying Passion», Lawo 2018), Konsert for pauker og orkester med Håkon Kartveit, Bergen filharmoniske orkester & Andrew Litton («Opus 250», Lawo 2015), Sonate for cello & klaver med Johannes Martens & Joachim Kwetzinsky («Marcus Paus», Aurora 2013), Love’s Last Rites med Henning Kraggerud & NOSO («Marcus Paus: Odes & Elegies», Sheva Contemporary 2017), samt filmmusikken til Upperdog (MTG 2009). For sitt kunstneriske virke har Marcus Paus bl.a mottatt Wessel-prisen (2012), og Musikkforleggerprisen som «Årets opphaver» (2016). Høsten 2018 utkom platen "En hellig, alminnelig lek", med sanger til dikt av André Bjerke.

 

Ole Paus har vært en av de store innen visemiljøet siden tidlig på 1970-tallet, med tekster som både kunne være satiriske og varme. På 1970- og 1980-tallet ble han lagt merke til med sine ofte satiriske og samfunnsrefsende tekster, blant annet med en serie plater han kalte Paus-posten med skillingsviser som kommenterte politiske og dagsaktuelle spørsmål på ironiske og ofte injurierende måter, og med tabuoverskridende sanger som «I en sofa fra IKEA». Senere har han markert seg med en mykere og mer poetisk stil, blant annet som tolker av salmer i samarbeid med Kirkelig Kulturverksted og med barneoperaen Heksene som han skrev sammen med sin sønn Marcus Paus. Paus' poetiske side har også kommet til syne i sanger som «Innerst i sjelen» og «Engler i sneen», som han har skrevet tekst til. I 1998 ble han tildelt Spellemannsprisens hederspris.

Daniel Kjellesvik er hornist og komponist, og har vært medlem av ensemblet siden oppstarten i 2016. I sine komposisjoner blander han ofte musikk på tvers av sjangergrensene for å skape hittil uhørte musikalske rom. Det sjangeroverskridende blir hos ham et virkemiddel for å få oss til å høre musikken på nytt, slik at budskapet han ønsker å formidle kommer klarere frem. Høsten 2017 skrev han Die Elenden Sollen Essen for horn, tuba og orgel, som ble fremført av Anders Eidsten Dahl og musikere fra NyNorsk Messingkvintett på konserter i Bragernes og Sofienberg kirker. Her kobler han utdrag fra Bach-kantaten «Die Elenden Sollen Essen» med Knutsen og Ludvigsens «Matpakkespisevise».

11. mars

Bli med i e-post lista vår!

© 2019 Josefine Visescene  Josefines Gate 16