3069777903347845
 
flekkete 9.png
Skjermbilde 2019-01-14 kl. 16.07.44.png
Skjermbilde 2019-01-14 kl. 16.07.44.png

MARIANNE BEATE KIELLAND og NILS ANDERS MORTENSEN

2. MARS

«Så kort ein sommar menneska har» - Songs by Gisle Kverndokk

 

Albumet er en samling av sanger skrevet av komponisten Gisle Kverndokk, framført av noen av Norges fremste kunstnere; mezzosopranen Marianne Beate Kielland og pianisten Nils Anders Mortensen.

 

Gisle Kverndokk er kjent som en av Norges ledende komponister av musikkdramatikk, innenfor både opera og musikal. Dette albumet forener flere av de sjangrene Kverndokk har jobbet med opp gjennom årene; opera, musikal, viser og teatermusikk. Felles for dem er Kverndokks kjærlighet for melodi og poesi.

 

Tekstene er hentet fra de norske lyrikerne Liv Holtskog og Herman Wildenvey. En sangsyklus er basert på tekster fra «Ruth Maiers dagbok», dagbøkene til den unge jødiske flyktningen som kom til Norge under 2. verdenskrig. Disse tekstene, også av hennes nære venninne, poeten Gunvor Hofmo, er sterke og lysende, også sett i lys av Ruth Maiers tragiske skjebne som offer for Holocaust.

 

William Shakespeares berømte sonetter er også blitt til en ny sangsyklus, hvor kjærlighet, erotikk og sjalusi er gjennomgående temaer. En sang fra musikalen «Jorden rundt på 80 dager», med tekst av Øystein Wiik, handler om frihet. Albumet avsluttes med «Ave Verum», en hyllest til Jesu legeme.

 

Sommeren er et gjennomgående tema for sangene. Den lyse sommeren. Lyset som gir liv, men som til slutt blir til mørke - sommeren som går over i høst. Livets og naturens syklus. Liv Holtskogs dikt «Så kort ein sommar menneska har» forteller oss at alt er forgjengelig. Sommeren er kort. Livet er kort. Men som Ruth Maier skriver: «Dagene blir lysere når man elsker noen». Shakespeare skriver «Shall I compare thee to a summer’s day?”, mens han i sonett 33 beskriver hvordan solen formørkes av skyer, når hans elskede bedrar ham. «Efter en vår og sommer, skal høsten stryke det hele, tung og hård og kald...» skriver Wildenvey i sitt dikt «Spør ikke om kjærlighet».

 

Gisle Kverndokk har kjent Marianne Beate Kielland i mange år, og de har lenge hatt et ønske om å lage et album sammen. Flere av sangene har Kverndokk bearbeidet for henne og pianisten Nils Anders Mortensen.

 

Dette albumet er en hyllest til sommeren, lyset, kjærligheten, poesien og melodien.

lwc1220_bff0c4_rszd_2.jpeg
Skjermbilde 2019-01-25 kl. 13.21.17.png